آیسینگ فوندانت، که معمولا فوندانت نیز نامیده میشود، یک آیسینگ خوراکی روی کیک و شیرینی است که برای تزئین، شکل دادن و مجسمهسازی با کیک و شیرینی استفاده میشود. فوندانت از آب، قند، ژلاتین و گلیسرول ساخته میشود و بافت آن با سایر موارد آیسینگ متفاوت است؛ جنس خمیر فوندانت، برخلاف آیسینگ های دیگر، سفت است و به گِل سفال سخت شباهت دارد، درحالیکه فوندانت مایع بشکل مایعی غلیظ (مثل عسل) است. در زبان فرانسه فوندانت به معنی «ذوب شدن» است و از ریشه «fondue» یا «foundry» مشتق میشود.
فوندانت یا آیسینگ فوندانت ، نوعی تزیین خوراکی است که در صنایع ساخت کیک و شیرینی کاربرد زیادی دارد. فوندات در انواع مایع، خمیری و فوندانت مجسمه سازی تولید می شود. از خمیر فوندانت عموما برای تزیین لایه های رویین و تزییناتی مانند گل و عروسک های فانتزی بر روی انواع کیک و کاپ کیک استفاده می شود. از مزیت ویژه فوندانت می توان به رنگ پذیری و شکل دهی آسان و همچنین ماندگاری طولانی در مقابل فاسد شدن اشاره کرد. در ایران، چند سالی است استفاده از این مواد گسترش فراوانی پیدا کرده.
.jpg)
انواع فوندانت
انواع فوندانت به لحاظ خصوصیات فیزیکی را می توان به دسته های زیر تقسیم کرد:
فوندانت مایع
فوندانت مایع، ترکیبی کِرِم مانند است که برای پر کردن داخل یا پوشش دادن کیک، شیرینی، نبات یا آبنبات استفاده میشود. سادهترین فوندانت از شکر و آب ساخته میشود که با ژلاتین و گلیسرین تثبیت شدهاست. و تا مرحلهای پخته میشود که بصورت توپ نرمی درآید و سپس کمی سرد میشود و مخلوط میشود یا زده میشود تا هوا با آن مخلوط شود، تا وقتی که به تودهای کدر با بافتی کِرِمی تبدیل شود. گاهی بعنوان طعمدهنده لیمو یا وانیل به آن اضافه میشود. سایر مواد طعم دهنده و مواد رنگدهنده مختلف نیز استفاده میشوند. مثالی از کاربردهای آن Cadbury Crème Egg است که محتویات آن عبارت است از شربتِ قندِ تبدیل شده و از طریق فرآوری فوندانت بوسیله اینورتاز تولید میشود. کیکهایی که با فوندانت تزئین میشوند معمولا با فوندانت مایع پوشیده میشوند.
فوندانت خمیری
خمیر فوندانت، فوندانت آیسینگ (تزئئین کیک)، یا پتینیس (که با مواد آن با فوندانت مایع تفاوت دارد) معمولا برای تزئین کیکهای تولد و عروسی استفاده میشود. هرچند عموما کیکهای عروسی با خمیربادام (معروف به مارسبان) و رویال آیسینگ ساخته میشوند، اما بدلیل آلرژیهای رایج نسبت به مغزیات، فوندانت روز به روز رواج بیشتری مییابد، چون به کنجاله بادام نیاز ندارد. خمیر فوندانت با ژلاتین (یا آگار در دستورهای گیاهی) و گلیسرینی ساخته میشود که درجه غذایی دارد و قند را در حالت انعطافپذیر حفظ میکند و ترکیبی خمیرمانند ایجاد میکند. همچین میتواند با استفاده از پودر قند و مارشمالوی مذاب ساخته شود. خمیر فوندانت مانند خمیر سختی که پای را میپوشاند باز شده و برای پوشاندن کیک استفاده میشود.
خمیر فوندانت تجاری که در دمای اتاق پایدار است عمدتا از شکر و روغن هیدروژنه ساخته میشود. اما، فرمولاسیونهای متفاوتی برای فوندانتی وجود دارد که در دمای معمول پایدار است و مواد اولیه دیگری مثل قند، صمغ سلولز و آب را شامل میشوند.
فوندانت مجسمه سازی
فوندانت مجسمهسازی مشابه خمیر فوندانت است اما قوام سختتری دارد، که باعث میشود به ترکیب خوبی برای مجسمهسازی تبدیل شود.
خمیر قند یا خمیر گام مشابه خمیر فوندانت است، اما نهایتا کاملا سخت میشود و بنابراین برای تزئینات کیک بزرگتر مثل شکل عروس و داماد، گلهای بزرگتر، و غیره استفاده میشود. مواد اولیهٔ خمیر قند عمدتا سفیده تخم مرغ و پودر قند هستند.
احتمالاً این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که آیا فوندانت ارزش غذایی دارد یا نه؟
بیشتر مواد فوندانت قند است. به همین سبب، به جز قند و هیدروکربین، ارزش غذایی دیگری ندارد.به همین سبب توصیه میشود بهتر است قسمت های فوندانت کیک را جدا نموده و سپس میل نمایید.
.jpg)
مزایای فوندانت
از لحاظ مواد غذایی، فوندانت مانند قند و شکر، یک منبع تامین انرژی است. ولی بیشتر محبوبیت فوندانت به سبب قابلیت های تزیینی آن در شکل پذیری است. فوندانت خمیری به خوبی شکل می گیرد و قابلیت جذب رنگ خوبی دارد. همچنین به علت اشباع بالای قند، ماده ای است که به آسانی فاسد نمی شود و مانگاری طولانی تری نسبت به سایر تزیینات خوراکی کیک و شیرینی دارد. از فوندانت مایغ نیز که بسته به غلظت، شکلی شبیه شیره تا عسل سفت دارد، به عنوان چسب خوراکی استفاده می شود.
۱. ظاهر زیبا و مجلل
۲. پایدارتر با حمل آسانتر
۳. ماندگاری طولانیتر
مضرات فوندانت
از آنجایی که بیشتر (تقریا تمام) مواد تشکیل دهنده فوندانت شکر است، مضرات آن هم ارز با مضرات قند و شکر خالص است. به همین سبب، مصرف آن باید در افرادی که بیماری های قندی، کبدی و رژیم های غذایی دارند کنترل شده باشد. بسیاری از افراد که رژیم های محدودیت یا منع مصرف در قند دارند، نمی توانند از کیک های فوندانت استفاده کنند. به همین سبب، در کیک های رژیمی که قند در آن ها استفاده نمی شوند، معمولا بدون فوندانت هستند.
۱. طعم نامطلوب
۲. مضر برای سلامتی
۳. هزینه بالا
اگر علاقه مند به تهیه کیک خانگی با ترئین خاص و استفاده از فوندانت هستید در ادامه مطلب طرز تهیه خمیر فوندانت را خواهیم داشت:
بهرغم ظاهر شکیل و زیبایش، درستکردن خمیر فوندانت در خانه از آبخوردن هم سادهتر است. برای درستکردن این روکش فقط به چند ماده اولیه و کمی تبحر نیاز دارید.
مواد لازم
- ۲ قاشق چایخوری ژلاتین بدون طعم؛
- نصف فنجان شربت گلوکز یا شربت ذرت؛
- ۱ قاشق غذاخوری گلیسیرین؛
- ۲ قاشق غذاخوری روغن صاف قنادی یا کره؛
- ۱ قاشق غذاخوری عصاره وانیل؛
- ۸ فنجان شکر قنادی الکشده.
-
دستور تهیه
فوندانت جزو محبوبترین روکشهای خوراکی برای کیک و شیرینی است که هم بهصورت آماده در بازار وجود دارد و هم بهراحتی در خانه آماده میشود.
انتخاب با شما است که برای کیکهای مناسبتی سراغ فراست خامه لذیذ بروید یا با کیک فوندانت شکیل رنگولعاب زیباتری به میز پذیرایی ببخشید.
.jpg)