نان سلیاک
نان سلیاک،نان بدون گلوتن
احتمالاً تا کنون درمورد بیماری سلیاک شنیده باشید، تهیه محصولات بدون گلوتن همواره از دغدغه های افراد مبتلا به این بیماری میباشد.
برای آشنایی بهتر با نان سلیاک و سایر محصولات عاری از گلوتن ابتدا مقدمه ای درمورد بیماری سلیاک و علل پدید آمدن آن خواهیم داشت.
یکی از بیماریهای گوارشی که چندان شایع نیست اما مشکلات زیادی برای مبتلایان به آن ایجاد میکند، بیماری سلیاک است. این بیماری از انواع بیماریهایی است که فرد نمیتواند نوعی مادهی غذایی خاص را تحمل کند و با خوردن این ماده به مشکلات جدی برمیخورد.
بیماری سلیاک (انتروپاتی حساس به گلوتن)، یک بیماری گوارشی و نوعی پاسخ ایمنی بدن به خوردن گلوتن (پروتئین موجود در گندم، جو و دانههای دیگر) است. لایهی داخلی روده کوچک حاوی برآمدگیهای کوچک پرزمانندی است که به آن ویلی میگویند. ویلیها یا در واقع پرزهای روده وظیفهی جذب مواد غذایی را در رودهی کوچک بر عهده دارند.
هنگامی که فرد مبتلا به بیماری سلیاک غذای حاوی پروتئین گلوتن میخورد، بدن او به این پروتئین واکنش بیش از حد نشانداده و به پرزهای روده آسیب میرساند. هنگامی که این ویلیها آسیب میبینند، رودهی کوچک نمیتواند مواد مغذی موجود در غذاها را به درستی جذبکند و منجر به سوءجذب شده و اغلب باعث اسهال، خستگی، کاهش وزن، نفخ و کم خونی میشود. همچنین میتواند منجر به عوارض جدی مانند کاهش تراکم استخوان، سقط جنین، ناباروری و حتی شروع بیماریهای عصبی یا سرطانهای خاص شود.
سوء جذب در کودکان، میتواند علاوه بر علائمی که در بزرگسالان ایجاد میکند بر روی رشد کودک نیز تاثیرگذار باشد. با این وجود هیچ درمان موثری برای بیماری سلیاک وجود ندارد اما در اکثر افراد مبتلا به سلیاک، رژیم غذایی بدون گلوتن میتواند به بهبود علائم و ترمیم روده کمککند.
علائم بیماری سلیاک در بزرگسالان
با این حال، بیش از نیمی از بزرگسالان مبتلا به بیماری سلیاک علائم و نشانههایی دارند که به سیستم گوارش مرتبط نیستند، از جمله:
- کمخونی: که معمولا ناشی از کمبود آهن است.
- ازدستدادن تراکم استخوان (پوکی استخوان)
- نرمی استخوان (استئومالاسی)
- خارش و تاولهای پوستی (Dermatitis Herpetiformis)
- آسیب به مینای دندان
- زخمهای دهان
- سردرد و خستگی
- آسیبهای سیستم عصبی: از جمله بیحسی و سوزنشدن در پا و دست، مشکلات احتمالی با تعادل و اختلال شناختی
- درد مفاصل و استخوان
- کاهش عملکرد طحال (هیپواسپلنیسم)
- بازگشت اسید معده و سوزش سر دل
- کاهش وزن

درمان بیماری سلیاک چیست؟
هیچ دارویی برای درمان سلیاک وجود ندارد و یک رژیم غذایی بدون گلوتن تنها راه کنترل بیماری سلیاک است. علاوهبر گندم، غذاهایی مانند:
- جو
- بلغور گندم
- ماکارونی
- آرد و نشاسته
- گندم سبوسدار
- مالت
- گندم سیاه (چاودار) نیز حاوی گلوتن هستند.
علاوه بر این گلوتن نیز میتواند در غذاها، داروها و محصولات غیرغذایی از جمله:
- نگهدارندهها و تثبیتکنندههای مواد غذایی
- داروها
- مکملهای ویتامین و مواد معدنی
- مکملهای گیاهی و تغذیهای
- محصولات آرایشی مانند رژ لب، خمیردندان و دهانشویهها
- پاکت و چسب تمبر نیز یافتمیشود.
تولید نان بدون گلوتن مناسب برای بیماران مبتلا به سلیاک از اهداف گروه سرو بوده و با بهره گیره از دانش فنی و تخصصی توانسته به این مهم دست یابد و طی روزهای خاصی از هفته تولید این محصول را در برنامه تولیدی خود داشته باشد که شما می توانید با مراجعه حضوری به فروشگاه و یا از طریق لینک سایت سرو مارکت اقدام به خرید اینترتی این نان نمایید.
